در این مقاله قصد داریم به معرفی 5 مورد از پرکاربردترین و زیباترین فرمهای سازه چادری بپردازیم.
معرفی سازه چادری
سازه چادری یا سازه پارچه ای کششی یک نوع سازه غشایی است. یعنی پوشانه مورد استفاده در این سیستم، عملکرد سازه ای دارد. این عملکرد به وسیله عناصر تکیه گاهی و کشنده فلزی در سازه ایجاد میشود.
انواع سازه چادری از لحاظ فرم اجرا
سازه پارچه ای دارای اشکال بسیار متنوعی هستند. با این حال معماران و طراحان برای پوشش فضای مدنظر خود از زیباترین فرمهای سازه چادری استفاده میکنند و بعضاً از ادغام این چهار طرح با یکدیگر بهره میبرند.
- مدل مخروطی یا خیمه ای: سازه های چادری مخروطی به لحاظ باربری، از مناسبترین و پایدارترین فرمهای سازه پارچه ای هستند. برای بدست آمدن فرم مخروطی، نیاز به یک پایه مرکزی است. اگر امکان اجری ستون مرکزی وجود نداشته باشد، میتوان این ستون را حذف کرد و بوسیله سازه ای که در خارج از سقف قرار دارد، راس مخروط مهار میشود. در این حالت فضایی بزرگتر و بدون محدودیت در زیر سازه چادری ایجاد خواهد شد.
- سازه قوسی شکل: در این مدل از سازه همانگونه که از نامش مشخص است، معمولا از دو قوس در دو جهت پارچه استفاده میشود تا مقاومت سازه پارچه ای در مقابل بارهای وارده ایجاد شود. این نوع سازه ها به دلیل وزن بسیار سبکی که دارند، در پروژه های بسیار بزرگ کاربرد زیادی دارند.
- سازه زین اسبی: این مدل از سازه پارچه ای به دلیل مصرف کمتر مصالح، یعنی پارچه و سازه فولادی، بهینه ترین و به صرفه ترین مدل سازه پارچه ای میباشد. در این سازه بار وارده از طریق گوشه ها انتقال پیدا میکند. دو گوشه به سمت پایین و دو گوشه به سمت بالا. گوشههای پایین نیروهای کششی به سمت بالا و گوشههای بالا نیروهای کششی به سمت پایین را منتقل خواهند کرد.
- سازه موج: این مدل دالبری شکل سازه چادری است که از فرورفتگی ها و برآمدگیهای متناوب پارچه شکل میگیرد و در این مدل از سازه چادری برای ایجاد قوسها و همچنین خطوط تیز از کابلهای تحت کشش استفاده میگردد.
عناصر اصلی تشکیل دهنده سازه چادری
- سازه فولادی: سازه فولادی در واقع نقش ستون را برای سیستم دارد و اتصال چادر به زمین را فراهم میکند. سازه فولادی میتواند به صورت جوشی و یا پیج و مهره ای اجرا شود و عمدتاً از فولاد ST37 ساخته میشود.
- کابل های کششی: کابلهای فولادی معمولا به دو منظور در سازه های چادری استفاده میشوند.
الف) کابلهای محیطی پارچه: این کابلها در محیط پارچه قرار میگیرند و نقش اعمال نیروی کششی به پارچه را دارند.
ب) کابلهای نگهدارنده سازه: پس از اعمال نیروی کششی به پارچه، این نیروها توسط سازه فولادی و همچنین کابلهای نگهدارنده سازه فولادی به زمین و تکیه گاه منتقل میشوند.
- پوشانه پارچه ای سقف: این پارچه ها از الیاف مقاوم پلی استر با روکش PVC ساخته شده اند. در پارچه های مدرن و گران قیمتتر برای افزایش طول عمر، حفاظت و ماندگاری غشاء PVC از روکش PVDF استفاده میشود و در پارچه های مدیوم از روکش اکریلیک استفاده میشود. طول عمر متوسط این غشاءها 25 تا 40 سال میباشد.
مزایای فوق العاده سازه چادری
- دوام و طول عمر بالا در شرایط جوی مختلف، برای پارچه هایی با متریالهای مرغوب تا 45 سال
- وزن سبک سازه پارچه ای نسبت به سایر سازه های تزیینی ساختمان
- قابلیت هوابند و آبند کردن توسط جداره های شیشه ای
- نصب سریع و راحت
- دارای سطحی براق و صیقلی مناسب برای انعکاس اشعههای آفتاب و سایه اندازی خوب
- متناسب با شرایط جوی هر اقلیم
- عبور نور طبیعی تا 50 درصد
- قابلیت جابجایی و تغییر مکان سازه
- انعطاف پذیری و فرم پذیری بالا
- مقاوم در برابر زلزله
- تنوع رنگی در سازه چادری